Tröskelkilen – garant för tillgänglighet

Tröskelkilen – garant för tillgänglighet

Om du eller någon i ditt hushåll har rullstol eller rollator som hjälpmedel så vet du att det medför vissa begränsningar. Vanliga trappor bli omöjliga och trösklar kan vara otroligt utmanande. Med hjälp av en tröskelkil så löser så kommer du över ett av dessa hinder. Det gör det mycket lättare att komma över trösklar med ditt hjälpmedel. 

Många svenskar använder rullstol eller rollator dagligen. Det kan vara under en begränsad period eller en permanent lösning. Det är hjälpmedel som många personer förlitar sig på och som möjliggör att de överhuvudtaget tar sig runt. De flesta har fått detta hjälpmedel då de bor i en lägenhet eller ett hus som inte är anpassat för det. 

Det finns många hinder när man exempelvis sitter i rullstol. En vanlig trappa mellan två våningar är omöjlig att ta sig upp för utan andra hjälpmedel. Trösklarna som sitter mellan två rum eller när man ska in i ett hus är också en utmaning om man använder något av dessa hjälpmedel 

Men det finns sätt att ta bort tröskeln som ett problem i ekvationen, utan att det blir väldigt dyrt. 

Rör dig fritt i din bostad 

Tröskelkil är som det låter en kilformad förlängning av din tröskel. Den läggs vid tröskeln och blir som en liten ramp som man kör sin rollator eller rullstol på. Det är betydligt lättare än att köra över en tröskel. 

Om du inte vill hålla på att flytta tröskelkilen mellan olika platser så behöver du två stycken per dörr. Detta för att göra det lika enkelt att ta dig ur ett rum också. Tröskelkilarna läggs på plats och är tillverkade av ett material som förhindrar att de glider när man kör över. De behöver alltså inte skruvas fast i golv eller vägg. Det är ett enkelt sätt att göra hemmet mer tillgängligt.