Förebygg sömnproblem med dessa smarta tips

Förebygg sömnproblem med dessa smarta tips

Sömn är livsviktigt för att vi människor ska kunna återhämta oss – fysiskt så väl som psykiskt. Trots vikten av sömn lider allt för många människor i dagens samhälle av någon sorts sömnproblem. Det kan vara att man inte kan somna i tid, vakna i tid eller vaknar kontinuerligt under natten. 

Oavsett vilken typ av sömnproblem du lider av är det viktigt att du förebygger dessa problem i tid. Annars är risken för att din kropp och ditt sinne tar skada. Här är några smarta tips du kan nyttja för att förebygga sömnproblemen du upplever. 

Investera i en bekväm säng 

Det första steget för att sova gott om natten och därmed minska sömnproblem är att investera i en säng som tillåter dig att sova tillräckligt många timmar. En lagom stor säng som möjliggör det för dig att röra dig fritt och en som du ligger skönt i är superviktigt för att förhindra sömnproblem. Kom ihåg att du ändå spenderar flera timmar dagligen i din säng och att det därför får kosta lite mer. 

Vakna vid samma tid varje dag 

Lider du av sömnproblem kan det vara förebyggande att ställa alarmet till samma tid varje morgon. Detta gör att din kropp blir till en naturlig klocka, och därmed blir det enklare för dig att både gå i säng om kvällen och vakna om morgonen. Du bör sikta på att sova minst 7 timmar om dagen, men inte mer än 8.5! Lyssna på din kropp och se vad den har att säga om ditt sömnbeteende. 

Träna regelbundet 

Undervärdera inte kraften av regelbunden träning. Genom att träna några gånger i veckan kan din sömnkvalitet och sömnens varaktighet påverkas markant. Undvik dock att träna omedelbart innan sängdags eftersom det kan ha en stimulerande effekt på kroppen. Försök istället att träna om morgonen för att sova gott och länge om natten. 

Undvik mat och dryck precis innan du lägger dig 

Mat och dryck är viktigt för att kunna sova gott om natten, men äter man precis innan sängdags kan det vara problematiskt att somna. Försök därför att äta tillräckligt med föda till kvällsmat, så du slipper tunga måltider precis innan det är dags att dejta sängen. Även vätska är smart att undvika eftersom för mycket vätska innan sängdags kan leda till att du behöver besöka toaletten några gånger under natten. 

Rensa tankarna innan sängdags 

Ytterligare ett sätt att minimera dina sömnproblem är att rensa tankarna innan du beger dig till sängen. Människor tenderar att bekymra sig om väldigt mycket så fort de har tid över att faktiskt reflektera. I slutet av dagen börjar vi således tänka på de ting vi förbisett hela dagen, vilket kan kännas något överväldigande. Försök därför att istället avsätta en tidsperiod under dagen för att reflektera och tänka.