Den enkla förklaringen till varför du har svårt att fokusera

Den enkla förklaringen till varför du har svårt att fokusera

Känns det som att, hur mycket du än försöker, du inte lyckas fokusera i mer än några få minuter? Är din produktivitet mycket lägre än den hade kunnat vara eftersom du inte lyckas dyka in i jobbet ordentligt? Det kan kännas som att det är något fel på dig, men det är det inte. Det finns en enkel förklaring till varför du känner så här och det är just det som vi ska gå igenom här.

Du är överstimulerad

Vi människor vill naturligt let a efter  ny, intressant information och med sociala medier, videospel och mobiler i handen har det aldrig varit enklare. Det finns alltid en oändlighet med videor att scrolla igenom som du kan kolla på när du känner för det. Inte konstigt att du har svårt att fokusera! Det finns mycket annat du hade kunnat göra, och ofta gör, som känns mycket mer spännande och engagerande. Så när du försöker fokusera fortsätter din hjärna att tjata på dig om att göra något mer stimulerande i stället.

Du har helt enkelt för många distraktioner i ditt liv

Fienden till fokus är distraktioner. Fokus kräver att man koncentrerar sig på en sak, och det är precis vad distraktioner ser till att det inte gör. Vare sig du känner för en snabb koll på swedish news eller vill svara ett mejl från en kollega lite snabbt så finns det så många distraktioner. Hur undviker du dessa? Lägg telefonen långt bort, stäng ner alla onödiga flikar och stäng av internet när det är en möjlighet.

Du har inte tråkigt nog

Vad detta egentligen handlar om är det här: du har inte tråkigt nog. Eftersom du alltid kan underhålla dig själv, vart du än är, är din hjärna inte van vid att ha tråkigt och försöker därför desperat få dig att göra något annat. För att bli bättre fokusera kan du därför göra en vana av att ha tråkigt… Det kan vara att du lämnar mobilen hemma och faktiskt behöver stå och vänta på bussen utan distraktioner, att du ser en film hela vägen igenom utan att ta upp telefonen eller att du börjar meditera. Ha helt enkelt tråkigt mer!